Mult-disputata taxă pentru emisiile de poluanţi în atmosferă provenite de la surse mobile, cunoscută şi ca "taxa pentru ţeava de eşapament", a fost eliminată. Odată cu introducerea de la 1 Mult-disputata taxă pentru emisiile de poluanţi în atmosferă provenite de la surse mobile, cunoscută şi ca "taxa pentru ţeava de eşapament", a fost eliminată. Odată cu introducerea de la 1 ianuarie 2007 a taxei de primă înmatriculare, s-a considerat că firmele sunt impozitate de două ori.
Din această lună, firmele nu vor mai achita pentru autoturismele din dotare taxa pentru emisiile de poluanţi în atmosferă provenite de la surse mobile. Aceasta a fost eliminată, prin Legea 292/2007 pentru modificarea Ordonanţei 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, act normativ aprobat de parlament pe 9 noiembrie a.c.
Deşi a fost în vigoare încă din 2002, odată cu deschiderea negocierilor pe Capitolul 22, taxa a fost eliminată întrucât s-a considerat că, după introducerea de la 1 ianuarie 2007 a taxei de primă înmatriculare, companiile erau taxate astfel de două ori. "Eu personal consider că nu era vorba despre o dublă taxare, pentru că doar această taxă era destinată mediului.
Din taxa de primă înmatriculare, instituţia nu primeşte niciun leu", a explicat pentru "Adevărul", Mihai Toti, preşedintele Administraţiei Fondului de Mediu.
Potrivit acestuia, sumele plătite de către firme în contul acestei taxe erau mici, uneori chiar modice, de aproximativ un leu. "Pe an, se achitau aproximativ 3-4 miliarde de lei vechi", a mai spus Toti, precizând că de la începutul acestui an şi până în prezent, au fost colectate din această taxă 2,7 milioane de lei.
Legislaţia actuală menţine taxa pentru emisiile de poluanţi în atmosferă provenite de la surse fixe (n.r.- centrale termice, CET-uri, cazane, cuptoare de prelucrare), respectiv toţi operatorii economici care desfăş