Fiscul britanic a refuzat, din motive economice, sa retraga date ultrasensibile precum cele bancare, din fisierele disparute recent, potrivit unor documente publicate joi, care risca sa afecteze si mai mult pozitia Guvernului, transmite AFP.
Biroul national de audit (National Audit Office, NAO), care solicitase fisierele respective, a dat publicitatii un schimb de mesaje electronice dintre cele doua organizatii.
Din documente reiese ca NAO a primit o copie a tuturor fisierelor pentru alocatii familiale detinute de Fisc, care contineau date confidentiale despre 25 de milioane de persoane, adica aproape jumatate dintre locuitorii tarii.
NAO preciza insa intr-un mesaj catre serviciile fiscale ca nu are nevoie de adresele si datele bancare ale celor care primesc alocatii si solicita o versiune din care sa fie eliminate aceste informatii.
In replica, Fiscul a explicat ca ar costa prea mult ca aceste date sa fie eliminate din fisiere.
Premierul britanic Gordon Brown, aflat deja la cel mai scazut nivel in sondaje de la venirea la putere, a fost nevoit miercuri sa prezinte scuze dupa aceasta gafa de proportii a serviciilor fiscale.
Scandalul l-a pus intr-o postura foarte delicata pe ministrul de finante Alistair Darling, deja acuzat de opozitie de incompetenta in gestionarea crizei bancii Northern Rock.
Corespondenta publicata joi a fost cenzurata partial de NAO si nu include numele angajatului de la Fisc, in varsta de 23 de ani potrivit presei, care a trimis CD-urile la biroul de audit prin intermediul companiei private TNT, fara sa avertizeze ca acestea contin informatii sensibile.
- Fiscul a pierdut datele confidentiale ale 25 de milioane de britanici
Fiscul britanic a refuzat, din motive economice, sa retraga date ultrasensibile precum cele bancare, din fisierele di