» Este aproape un an de cand Romania a intrat in UE. Cum evaluati, din perspectiva Greciei, contributia Romaniei?
— In primul rand, dati-mi voie sa reafirm entuziasmul cu care poporul grec a primit aderarea Romaniei la UE. Suntem in mod special satisfacuti de decizia voastra de a parcurge drumul dificil, dar aducator de satisfactii, al integrarii europene. Impartasim satisfactia voastra pentru ca ati intrat cu succes in familia europeana. A fost o alegere strategica.
In plus, ati devenit un exemplu de curaj si vointa politica pentru celelalte tari din sud-estul Europei. Se intelege ca perspectiva lor europeana ramane piatra unghiulara a initiativelor politice si a viziunii institutionale ale Greciei pentru aceasta regiune.
In acest sens, la recentul Consiliu pentru Afaceri Generale si Relatii Externe al UE, Grecia a avut initiativa de a le prezenta partenerilor sai un set concret si coerent de idei menit sa incurajeze in continuare – si, daca este posibil, sa accelereze – perspectiva europeana a Balcanilor de Vest.
Sunt sigura ca excelentele relatii bilaterale pe care le avem vor continua sa infloreasca in cadrul oferit de agenda Uniunii Europene largite. Avem o cooperare substantiala si constructiva in numeroase domenii ale politicii noastre, atat la nivel regional, cat si la nivel european.
Cat despre contributia tarii voastre, din perspectiva Greciei, sunt multe de spus: aderarea Romaniei a aratat ca Europa de Sud-Est nu poate fi exclusa din "arhitectura" europeana. Proiectul european pentru un continent prosper, democratic si sigur nu trebuie sa fie fragmentat. In plus, ca membre ale UE, Grecia si Romania pot lucra impreuna pentru a promova agenda noastra regionala. Sunt sigura ca experienta noastra directa si cunoasterea profunda a realitatii din Balcani sunt in beneficiul colegilor nostri din UE.
» Membrii UE au ca ob