Recent, s-a desfasurat in organizarea Clubului Atomic din Bucuresti un turneu de perechi in trei runde: Memorialul Petre Morarescu. O initiativa admirabila care readuce in memoria jucatorilor un sportiv competent si de mare fair-play. Inginerul Petre Morarescu, originar din Constanta, a fost pasionat al bridge-ului pe care l-a practicat timp de 50 de ani, un membru de baza al clubului Atomic si un om de impecabil caracter. Ca unul ce am avut onoarea sa ii fiu de multe ori partener, ma inclin cu respect in fata amintirii lui si elogiez ideea acestui turneu organizat de Dan Enescu si de Atomic.
In dona de mai sus, Sud joaca 3 FA atinse fara interventia flancurilor. Vest a atacat 7 de cupa, a patra din "moartea sans-atout-ului". Est ia cu Valetul, declarantul pastrand Asul. La a doua cupa, iar ii da drumul spre Dama din Vest si ramane cu Asul sec. Asa ca Vest joaca 3 de cupa. Sud nu poate evita impasul de caro pentru a face eventual jocul. Est preia Riga de caro, dar ce sa intoarca acum ca sa dea partenerului posibilitatea de a face doua cupe? Trefla sau pica? Alege trefla si delarantul invinge.
Eroarea a fost la Vest. El trebuia sa joace Riga de cupa la levata a 3-a. Astfel, pentru ca Asul cadea oricum, Est urma sa inteleaga: partenerul lui cere pica. Si ar fi dat returul ucigas.
Dar cel mai tare a gresit totusi declarantul caruia glontul i-a trecut pe la ureche. El putea lua levata a doua de cupa si atunci flancul nu mai putea sa semnalizeze.
Pentru ca daca Est are doua cupe, a castigat, iar daca are trei si Riga de caro, oricum a pierdut. Asa insa, dupa eroarea declarantului, Vest a gresit si el si a oferit partenerului sau sansa de a gresi. Lucru pe care Est l-a facut indata.
Mai exista desigur numeroase alte posibilitati de a gresi. De exemplu Est sa nu bage de seama apelul cu Riga de pica si sa joace totusi trefla. Dupa cum e posi