Tot mai multe companii mari pregatesc investitii in energia regenerabila din Romania, dar oamenii de afaceri si analistii sustin ca sprijinul statului, important in alte tari europene, lipseste aproape cu desavarsire la noi. HotNews.ro va prezinta o analiza a investitiilor facute in domeniul „energiei verzi” de companiile autohtone si cele straine.
Informatia pe scurt:
Tot mai multe companii straine investesc in Romania in "energia verde"Marii jucatori autohtoni se inscriu in tendinta dictata de strainiAjutorul din partea autoritatilor se lasa asteptat
Compania energetica Enel, lider mondial in energie verde, a anuntat, recent, cumpararea firmei romanesti Blue Line, care dezvolta in Dobrogea un proiect de productie a energiei eoliane. Capacitatea e de 200 megawati, iar productia va incepe in anul 2010. Italienii au alocat, in toata lumea, 4,1 miliarde de euro pentru proiecte in domeniul energiei „verzi”.
Portughezii de la Martifer au luat in concesiune doua sute de hectare de pamant langa Babadag, urmand ca firma pe care o controleaza, Eviva Nalbant, sa instaleze in zona o ferma de eoliene. Martifer produce si biodiesel, la fabrica de la Lehliu, aprovizionandu-i pe cei de la Petrom.
Companiile mari din strainatate, ca si cele romanesti, sunt interesate si de micro-hidrocentralele scoase la vanzare de Hidroelectrica. Pana acum au fost vandute o treime din 150 de unitati.
Cateva firme germane au anuntat ca vor produce biogaz in Romania. Consentis, Biogas Nord si Envitec Biogas au proiecte care variaza intre 3,5 milioane de euro si 55 de milioane de euro in Romania.
Romania furnizeaza si materie prima, ungurii de la Central EU Biofuels urmand sa cumpere rapita de la „vecini”, de peste granita.
Mogulii si pionierii
Si marii jucatori autohtoni incearca sa tina pasul. Grivco, firma famil