Lumea inconjuratoare este populata de tot felul de fiinte de care omul nu inceteaza sa se mire. Oamenii de stiinta cauta sa le studieze pentru a descifra enigmele fiintelor necuvantatoare din preajma noastra. Cercetatorii descopera, in permanenta, specii noi de animale, care, adesea, raman putin cunoscute publicului larg. Va prezentam, mai jos, cateva animale mai putin familiare, care surprind prin fizionomia si comportamentul lor.
Tarsierul
Tarsierul (foto) este un mamifer nocturn, cu ochii foarte mari si cu picioarele lungi, care se intalneste in mai multe insule din sudul Asiei, ca Filipine, Borneo si Sumatra. Tarsierul este un animal insectivor, dar mananca si pasari si serpi. Intrucat nu isi poate misca ochii, el isi roteste capul la 180 de grade, pentru a putea vedea.
Dimensiunile sale sunt foarte mici si din aceasta cauza este greu de depistat. Greutatea medie pentru un mascul este de 134 de grame, iar pentru o femela de 117 grame. Ei nu au mai mult de 15 centimetri inaltime si pot incapea foarte usor in palma unui om.
Fosilele de tarsieri, printre cele mai vechi din lume, au fost descoperite in Asia, Europa, America de Nord si chiar in Africa, dar, in prezent, ei traiesc doar in regiunile amintite. Fosilele arata ca dentitia lor nu s-a schimbat prea mult si ca este aproximativ aceeasi ca acum 45 de milioane de ani.
Gestatia dureaza sase luni, perioada dupa care femelele fata, de obicei, cate un pui, pe care il cara in gura. Inca de la nastere, puiul se poate catara in copaci, iar la doua luni isi paraseste mama. Tarsierilor nu le place captivitatea, iar cand sunt inchisi, se ranesc sau chiar se omoara din cauza stresului.
Facocerul
Raspandit in toata Africa sub-sahariana, facocerul este singura specie de porc care poate trai in regiuni fara apa timp de cateva luni pe an. In li