Oficialii UE au propus interzicerea vanzarii porumbului modificat genetic, comercializat de companiile DuPont Pioneer, Dow Agrosciences si Syngenta. Propunerea a venit dupa ce studii prezentate la Bruxelles au demonstrat ca doua tipuri de astfel de porumb ar putea afecta fluturii si ecosistemele din rauri si fluvii.
Stavros Dimas, comisarul european pe probleme de mediu, a declarat ca semintele de cereale sau porumb modificate genetic, care nu se gasesc inca pe piata europeana pentru cultivare, ar putea afecta anumite specii de fluturi si alte insecte. Acesta a calificat efectul semintelor modificate genetic drept "un posibil pericol ireversibil asupra mediului".
Dimas a declarat ca anumite insecte care reprezinta hrana obisnuita pentru pradatorii riverani pot muri in urma consumului de porumb modificat genetic. Acest lucru ar afecta in mod direct ecosistemul.
Comisia Europeana nu a fost de acord, din 1998 si pana acum, cu nici o cerere de cultivare a cerealelor modificate genetic, dar nici nu a respins vreuna, adoptand o politica prudenta in fata lobby-ului puternicelor companii americane de profil.
Statele Unite ale Americii dezaproba insa atitudinea Uniunii Europene. Anul trecut, Organizatia Mondiala a Comertului a decis ca UE a comis o greseala intarziind aprobarile produselor modificate genetic. Oficialii UE au propus interzicerea vanzarii porumbului modificat genetic, comercializat de companiile DuPont Pioneer, Dow Agrosciences si Syngenta. Propunerea a venit dupa ce studii prezentate la Bruxelles au demonstrat ca doua tipuri de astfel de porumb ar putea afecta fluturii si ecosistemele din rauri si fluvii.
Stavros Dimas, comisarul european pe probleme de mediu, a declarat ca semintele de cereale sau porumb modificate genetic, care nu se gasesc inca pe piata europeana pentru cultivare, ar putea afecta anumit