Societatea Comerciala "Pal" SA Braila se afla, in momentul de fata, sub sechestru instituit de Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Braila. Sechestrul asiguratoriu a fost pus pe bunurile mobile si imobile ale firmei, pentru recuperarea sumei de 58.389.000 lei - circa 13 milioane de euro - provenita din nerespectarea unor obligatii vamale. Masura, care blocheaza, in momentul de fata, orice tentativa de vinzare a societatii sau a activelor sale, a fost luata in luna mai a acestui an, iar SC "Pal" a contestat-o la Ministerul Finatelor. Prin decizia 323, din 13 noiembrie 2007, contestatia a fost respinsa, aducind firma braileana cu un pas mai aproape de executarea silita. Pina se va ajunge acolo, mai sint insa cai de atac impotriva sechestrului. "Pal" se poate adresa in contecios administrativ la Curtea de Apel Galati, cistigind astfel o perioada de gratie de inca sase luni. Nu se stie, insa, daca se va apela la aceasta operatiune juridica. Directorul "Pal" SA, Michael Lungu, a refuzat, ieri, sa faca orice comentariu. "Nu discut pe acest subiect", a replicat, sec, Lungu, la intrebarea reporterului nostru daca masura sechestrului va fi contestata in continuare.
Vama Braila justifica sechestrul asiguratoriu prin nerespectarea, de catre "Pal" SA, a conditiilor impuse prin autorizatia de admitere temporara si a legislatiei privind admiterea temporara a marfurilor. Concret, este vorba despre un contract de achizitionare prin leasing a unei linii de fabricatie a placilor aglomerate din lemn, de la societatea "Merona" Elvetia. Marfa a intrat in tara in 2003, fiind scutita temporar de plata TVA, in baza unor conditii stricte care, din cite se pare, nu au fost respectate de firma "Pal".
In prezent, vechile puncte de productie de pe raza municipiului Braila ale "Pal" SA si-au incetat activitatea si se afla in conservare. Fostele hale