Enigme ale "epocii Ceauşescu"
Căt de departe s-a mers in vremea lui Ceauşescu in jocul de-a imita marile puteri? Orădeanul Mihai Piţura declară că in armata romănă din anii â70, la fel ca şi in America şi URSS, se investigau tehnici de domeniul "războiului psihologic". Poveşti adevărate cu spioni şi persoane cu capacităţi excepţionale.
Războiul rece, parapsihologia şi armata popularăCăt de departe s-a mers in vremea lui Ceauşescu in jocul de-a imita marile puteri? Orădeanul Mihai Piţura declară că in armata romănă din anii â70, la fel ca şi in America şi Uniunea Sovietică, se investigau tehnici de domeniul "războiului psihologic".
Jurnalul Naţional: Cum aţi descoperit, domnule doctor, că aveţi calităţile pentru care vă caută acum pacienţii?Mihai Piţura: Din intămplare. Eram in 1969, tănăr soldat in unitatea militară din Zalău. Din joacă s-a produs un accident. Un coleg era culcat, altul a ţinut arma in jos, aşa, la 2 cm, cu un cartuş de manevră şi l-a impuşcat pe celălalt in fesă! Bineinţeles că s-a făcut rană şi a inceput să curgă sănge. Cel care trăsese cu arma s-a speriat şi a fugit de-acolo. Cum mă aflam lăngă rănit, am făcut ce-ar fi făcut oricine: am luat boneta şi am apăsat unde curgea sănge. Comandantul de baterie s-a dus, a chemat maşina şi l-am dus de la poligon in unitate. Vreo trei ore a durat toată povestea. Am insoţit omul la infirmerie şi medicul m-a intrebat cănd s-a intămplat accidentul. "De vreo două ceasuri, trei", zic eu. Cine a umblat aici? In armată, primul lucru ce-l inveţi o dată cu salutul este "eu nu!". Măi, zice, asta-i rană de trei săptămăni. asta e chiar plecat cu pluta, mi-am zis eu. Cum trei săptămăni, că aveam sănge intre degete şi boneta era plină de sănge?! Dar rana se cicatrizase deasupra şi doctorul a trebuit să rupă crusta cu penseta ca să cureţe praful de puşcă. Aşa s-a intămpla