Inainte de aniversarea majoratului revolutiei din 1989, romanii pot afla in detaliu despre instrumentarul sistemului comunist, despre victimele si calaii celor 50 de ani de teroare, despre dictatura proletariatului si nomenklatura profitoare, despre asasinarea, deportarea si marginalizarea elitelor intelectuale, despre consecintele "alimentarii rationale" si ale politicii demografice, despre frica si intunerciul in care s-a trait aici in a doua jumatate a secolului XX.
Editura Humanitas lanseaza astazi "Raportul Final" al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, un volum de aproape 900 de pagini, care preia de fapt Raportul Tismaneanu si Mesajul lui Traian Basescu, prin care seful statului a condamnat in decembrie 2006 regimul comunist. Aceasta condamnare ar fi putut insemna ruperea Romaniei de trecutul impovarator si iesirea din ambiguitate, daca gestul prezidential nu ar fi fost razbunat imediat de Parlament, la instigarea lui Ion Iliescu.
Influenta acestui comunist de meserie, care – dupa cum explica "Raportul Final" – "nu a renuntat niciodata in mod explicit la convingerile sale de orientare marxista", are efecte negative atat asupra consensului progresist al partidelor democratice, cat si asupra propriului partid, incapabil sa renunte la oamenii proveniti din vechiul sistem. Contorsionarile lingvistice, intelectuale si etice ale contestatarilor "Raportului Final", indiferent daca vin din tabara lui Iliescu sau din randurile liberalilor, scot la iveala nu doar existenta ramasitelor vechiului regim, ci si o cultura politica marcata de rea-credinta si confuzie.
Crimele comunismului sunt documentate cu fapte incontestabile in "Raportul Final", iar romanii pot afla acum care erau metodele prin care regimul intretinea frica, cum au fost nimicite partidele istorice, cum au fost distruse biserici c