O slujba funerara, la care a asistat presedintele Viktor Iuscenko impreuna cu intreaga clasa politica ucraineana a deschis sambata comemorarile legate de Marea Foamete din anii 1932-1933, care s-a soldat cu milioane de victime, relateaza AFP.
"Ne rugam pentru linistea robilor Domnului ucisi de foametea din Ucraina", a declarat un preot de la catedrala Sfanta Sofia, construita in secolul al XI-lea in centrul Kievului, in timpul unei slujbe transmise in direct de posturile de televiziune.
Presedintele prooccidental Iuscenko, impreuna cu sotia sa si cu cei cinci copii, a asistat la slujba alaturi de premierul interimar prorus Viktor Ianukovici si de numerosi ministri ucraineni cu diverse apartenente politice.
In jurul orei 13.00 GMT (15.00 ora Romaniei), seful statului va participa la o defilare catre un monument ridicat in memoria victimelor foametei, al caror numar este estimat intre patru milioane si zece milioane de persoane. La ora 14.00 GMT (16.00 ora Romaniei) va fi tinut un minut de reculegere in memoria lor.
Ucrainenii sunt invitati sa aprinda lumanari in doua piete din Kiev si la ei acasa pentru a aduce un omagiu compatriotilor care au incetat din viata in urma foametei din '32-'33.
In 1932, autoritatile sovietice au declansat o campanie fortata de colectivizare, in timpul carora au rechizitionat semintele, graul, faina, legumele si animalele, condamnand taranii din Ucraina la foamete.
Potrivit expertilor ucraineni si occidentali, printre care britanicul Robert Conquest, foametea a fost provocata intentionat de puterea sovietica pentru a inabusi pornirile de independenta ale Ucrainei.
Kievul incearca de ani de zile sa determine ONU sa recunoasca Marea Foamete drept un "genocid" vizand poporul ucrainean.
Proiectul nu este privit insa cu ochi buni de Rusia, dar nici de o pa