O noua directiva europeana, aflata in dezbaterea Parlamentului European, urmareste facilitarea liberei circulatii a fortei de munca prin stabilirea unor standarde minime de achizitionare si conservare a dreptului la pensiile suplimentare.
Directiva se va aplica tuturor schemelor care ofera pensii in completarea (suplimentarea) pensiei de stat, cum este in cazul Romaniei Pilonul II pensii private obligatorii. Principalele prevederi ale directivei vizeaza conditiile de achizitionare a unei pensii, tratamentul egal si corect al drepturilor latente la pensie, precum si imbunatatirea graduala a posibilitatii de transfer a activelor personale ale participantilor la schemele de pensii suplimentare, de la o schema la alta.
Incompatibilitatea schemelor de pensii la nivel european descurajeaza in cel mai inalt grad mobilitatea fortei de munca intre state. Oamenii sunt descurajati sa isi schimbe frecvent locul de munca, eventual intr-o alta tara membra, de diferitele obstacole din cadrul schemelor de pensii. Astfel, exista scheme de pensii ocupationale care impun perioade de asteptare indelungate pentru cei care vor sa adere la ele.
Angajatii sunt obligati sa munceasca un anumit numar de ani pentru un angajator, fara posibilitatea de a-si schimba locul de munca, daca vor sa adere la acea schema de pensii. Un alt exemplu este cel al schemelor de pensii care ofera beneficii angajatilor numai daca acestia au contribuit un anumit numar de ani, platind o suma minima.
Un alt obstacol este acela ca nu toate schemele de pensii din tarile membre ale Uniunii Europene recunosc drepturile latente ale angajatilor (aparute atunci cand persoana isi schimba locul de munca, deci si schema de pensie aferenta, dar isi lasa contributia in fondul de pensii anterior si poate cere o pensie la data pensionarii).
Nu in ultimul rand, nu toate scheme