Din datele furnizate de BEC si de exit-poll-ul facut de CSOP, reiese ca prezenta la europarlamentare este undeva in jurul a 30%, iar cea la referendum in jur de 26%. Se mai stie ca aproximativ 90% din cei care au venit la referendum s-au pronuntat in favoarea votului uninominal in doua tururi de scrutin si 10% impotriva.Teoretic, cei care au mers la europarlamentare au votat la referendum si viceversa. Concluzia care se impune este aceea ca electoratul PNL si PSD, partidele importante care au transmis mesaje impotriva referendumului, nu au tinut cont de acestea.
In dimineata zilei de duminica, majoritatea liderilor PNL si PSD au transmis electoratului mesajul raspicat ca referedumul este inutil, deci, nu ar trebui sa se oboseasca sa mearga la vot. Cu toate acestea, cei 21% votanti ai PSD, cei 15% ai PNL si, probabil, parte din cei ai PRM, PNG, PC si UDMR nu au respectat acest indemn. Altfel nu se explica rezultatul zdrobitor de 90% in favoarea uninominalului. Cu alte cuvinte, electoratul partridelor care au boicotat uninominalul, vorbim de cei care s-au prezentat la urne, doresc uninominalul in doua tururi de scutin.
Pe de alta parte, absenteismul de aproximativ 70%, nu inseamna ca acestia s-au pronuntat impotriva uninominalului, ci indiferenta si confuzie. Sociologul Mircea Kivu sustine ca votul uninominal nu se afla pe agenda electoratului. "Concluzia absentesimului este ca voltul uninominal nu este o prioritate pentru electorat, nu vine printre primele zece lucruri care il intereseaza pe om", spune Kivu Din datele furnizate de BEC si de exit-poll-ul facut de CSOP, reiese ca prezenta la europarlamentare este undeva in jurul a 30%, iar cea la referendum in jur de 26%. Se mai stie ca aproximativ 90% din cei care au venit la referendum s-au pronuntat in favoarea votului uninominal in doua tururi de scrutin si 10% impotriva.Teoretic, cei care a