Dr. Samuel Dunkell, specialist în tulburările de somn şi în comunicarea nonverbală, autorul unei lucrări intitulate "Godd Bye Insomnia, Hello Sleep" ("La revedere insomnie, salut somn"), a Dr. Samuel Dunkell, specialist în tulburările de somn şi în comunicarea nonverbală, autorul unei lucrări intitulate "Godd Bye Insomnia, Hello Sleep" ("La revedere insomnie, salut somn"), a analizat, timp de 25 de ani, limbajul corporal al cuplului în timpul somnului.
Pe baza observaţiilor sale, Dunkell a "tradus" mesajele pe care le transmit poziţiile adoptate de partenerii unui cuplu în timp ce dorm. Alături de un alt specialist în tratamentul insomniilor, dr. Chris Idzikowski, de la "Edinburgh Sleep Centre", Dunkell a întocmit şi un profil psihologic al celor care adoptă diverse poziţii în timpul somnului.
"Poziţia pe care o adoptăm în somn este o oglindă foarte fidelă a personalităţii noastre din timpul zilei, un mesaj inconştient pe care îl transmitem şi a cărui interpretare spune foarte mult despre o persoană sau despre un cuplu", subliniază dr. Samuel Dunkell.
Într-un cuplu, una dintre cele mai comune poziţii adoptate în timpul somnului este aşa-numita poziţie "în lingură", în care ambii parteneri dorm pe aceeaşi parte a corpului, unul dintre ei îmbrăţişându-l pe celălalt. Este poziţia cel mai des întâlnită la cuplurile tinere, care de obicei sunt împreună de doar câţiva ani.
Când femeia este cea care îl ţine în braţe pe bărbat, înseamnă că ea este partenerul care dă mai mult în relaţie şi că el are nevoie de mai multă afecţiune. Dr. Dunkell susţine că, deşi "lingura" creează intimitate celor doi parteneri, nu este o poziţie care să exprime prea multă sexualitate, ci este legată mai mult de intimitate şi confort. Demonstrează în acelaşi timp faptul că partenerii se simt în siguranţă împreună.
Cuplurile tinere dorm faţă în faţă O