Institutul Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică, infiinţat in 1930 de istoricul Nicolae Iorga, e cunoscut de veneţieni drept "Casa Romena".Soluţie - Institutul Cultural de la Veneţia: "vindecarea prin cultura"
Institutul Romăn de Cultură şi Cercetare Umanistică, infiinţat in 1930 de istoricul Nicolae Iorga, e cunoscut de veneţieni drept "Casa Romena".
O casă, da, dar intr-un palat din secolul al XVI-lea, pentru că institutul este adăpostit in Palatul Correr din Piaţa Santa Fosca, spaţiu cumpărat de statul romăn interbelic prin donaţii particulare şi rămas, pănă azi, unica proprietate cu această destinaţie din Veneţia. Intenţia lui Iorga era de a forma cunoscători ai artei italiene care să dea valoare culturii romăneşti "acasă şi in lume".Â
"Activitatea ştiinţifică a Institutului, azi, cuprinde două mari dimensiuni" - ne-a declarat directorul ad-interim, dr Monica Joiţa. "E vorba, in primul rănd, de păstrarea dimensiunii academice, inaugurate de Iorga, iar aceasta se reflectă in găzduirea şi indrumarea bursierilor «Nicolae Iorga», in cele două publicaţii, «Anuarul» şi «Caietele Casei Romăne din Veneţia». Dimensiunea culturală e concretizată in organizarea de manifestări specifice, conferinţe, concerte, expoziţii, mese rotunde. Programul din acest an a fost concentrat pe un ciclu de conferinţe - numit «Veneţia şi Italia. Veneţia - o punte intre Italia şi Orientul Europei», la care au fost invitate personalităţi ale spaţiului academic italian, ca şi pe participarea romănească la Bienala de Artă de la Veneţia."
Â
Cum ne integram? Din păcate, Romănia nu e percepută cum se cuvine in Italia, mai ales raportat la marile sale valori culturale. Monica Joiţa a monitorizat presa apărută in Italia după 1 ianuarie 2007, in incercarea de a inregistra ecourile integrării Romăniei in UE. "Ecourile au fost dezamăgitoare. Accent