Comisia Europeană intenţionează să ridice plafonul pentru acordarea subvenţiilor, de la 0,3 la minimum 5-10 hectare. Fermele de mici dimensiuni, care produc în special pentru consum propriu, Comisia Europeană intenţionează să ridice plafonul pentru acordarea subvenţiilor, de la 0,3 la minimum 5-10 hectare.
Fermele de mici dimensiuni, care produc în special pentru consum propriu, nu vor mai putea beneficia de subvenţie, potrivit unei propuneri a Comisiei Europene. Federaţia sindicală Agrostar nu este însă de acord cu propunerile Bruxelles-ului, care ar dezavantaja România, din cauza numărului mare de ferme de subzistenţă.
Comisia Europeană a propus creşterea pragului minim al suprafeţelor pentru care fermierii beneficiază de plăţi agricole. De altfel, forul de la Bruxelles are în vedere un pachet de măsuri care să reformeze Politica Agricolă Comuncă (PAC). De exemplu, CE propune limitarea sprijinului financiar acordat fermelor mari. În cazul nivelului maxim al subvenţiei, măsura are ca scop eliminarea sprijinului pentru fermele de dimensiuni foarte mari.
"Comisia Europeană propune introducerea unor limite în acordarea subvenţiilor, prin plafonarea nivelului maxim şi minim acordat. Această măsură va afecta Polonia şi România, unde există cele mai multe gospodării de mici dimensiuni", a declarat ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Dacian Cioloş, citat de Mediafax. În prezent, subvenţiile din fonduri UE sunt acordate în România agricultorilor care au cel puţin o suprafaţă de teren de 0,3 hectare, iar măsura propusă de Comisia Europeană ar ridica acest plafon la cinci-zece hectare, potrivit preşedintelui federaţiei sindicale Agrostar, Ştefan Nicolae.
40% din gospodării sunt de subzistenţă
Acesta a arătat că nu este de acord cu propunerile Comisiei, care ar dezavantaja România. "Nu suntem pregătiţi să eliminăm subvenţiile