Potrivit primelor estimari facute de institutele de sondare a opiniei publice cu privire la alegerile europarlamentare, pe primul loc s-a situat PD cu aproximativ 32 % din voturi, urmat de PSD cu 22%, PNL cu 16%, PLD cu 7 %, UDMR cu 6%, PNG cu 4%, candidatul independent Laszlo Tokes cu 3%, PRM cu 3%.
Cotidianul mentioneaza rezulatatele exacte oferite atat de CSOP pentru Realitatea TV, cat si cele ale sondajului CCSB, realizat pentru Antena 3 si remarca o crestere a diferentei dintre participarea populatiei din judetele cu populatie preponderent maghiara si media pe tara, judetele cu cea mai mare participare la vot fiind Harghita, Salaj si Covasna.In Bucuresti au votat mai putin de 20 la suta dintre alegatori, iar participarea populatiei in mediul rural a fost mai mare decat in mediul urban. De asemenea, Cotidianul considera ca votul a fost unul anti-populist, marii invinsi fiind Basescu, Becali si Vadim.
Romania libera sugereaza ca democratii au beneficiat din plin de transferul de credibilitate dinspre seful statului, ca liberalii au dat lovitura prin marirea pensiilor, atingandu-si in acest fel tinta propusa si ca PSD nu poate reveni la succesele anterioare cu actuala conducere. In plus, Romania libera expune opiniile unor specialisti cu privire la alegeri, precum politologii Cristian Parvulescu si Catalin Avramescu, sociologul Mircea Kivu si psihologul Bogdan Lucaciu.
Pe de alta parte, Evenimentul Zilei, accentueaza faptul ca romanii au taxat, la vot, partidele a trei lideri care practica o politica „mitica”, demna de personajele lui Caragiale: Gigi Becali, C.V. Tudor si Dan Voiculescu, oprind astfel exportul de "catavenci".
Adevarul relateaza declaratia premierului Tariceanu, care considera ca PNL si-a depăşit aşteptările, că românii au acordat un vot de încredere partidului, afirmând că la alegerile locale liberalii