Referendumul naţional pentru introducerea votului uninominal are toate şansele să fie respins din cauza absenteismului masiv înregistrat ieri la urne. Propusă şi susţinută de preşedintele
Referendumul naţional pentru introducerea votului uninominal are toate şansele să fie respins din cauza absenteismului masiv înregistrat ieri la urne. Propusă şi susţinută de preşedintele Traian Băsescu, introducerea sistemului de vot uninominal nu a reuşit însă să-i scoată pe români din case.
Cu cinci ore înainte de închiderea secţiilor de votare, doar 19,61% dintre alegători îşi exercitaseră dreptul de vot pentru alegerile europene, o cifră apropiată fiind de aşteptat şi în cazul referendumului. Potrivit legii, pentru validarea unui referendum este nevoie de prezenţa la urne a 50% plus unu din totalul alegătorilor înscrişi pe listele electorale.
Vremea de plimbare a crescut absenteismul
Ziua însorită nu i-a determinat pe români să iasă din case pentru a-şi exercita dreptul de vot. Primele ore ale dimineţii au demonstrat de altfel că autorităţile nu se puteau aştepta la o prezenţă masivă. La ora 10, doar 3,79% din cei peste 18 milioane de alegători votaseră listele cu eurocandidaţii. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, alegătorii din zona rurală s‑au prezentat însă în număr mai mare la urne faţă de locuitorii din zona urbană, 4,72%, respectiv 3,79%.
Acest trend avea de altfel să se menţină de-a lungul întregii zile. În paralel, la ora 11, media naţională a celor care au bifat şi buletinul de vot pentru referendum a fost de 5,43%, la sate înregistrându-se o prezenţă de 6,63%, în timp ce la oraş doar de 4,56%. Ora 13 a adus o oarecare înviorare a ritmului de vot: 11,66% din totalul alegătorilor îşi exercitaseră acest drept, cu o uşoară creştere în mediul rural - 13,84%, faţă de cel orăşenesc - 10,11%.
Datele BEC de la ora 1