Criza de forta de munca de pe piata locala este mai putin evidenta comparativ cu situatia din alte tari ca Slovacia sau Cehia, unde somajul si lipsa de oameni calificati au dus la importuri masive de forta de munca din strainatate.
"Des in Romania exista un deficit al fortei de munca calificata, care se accentueaza tot mai mult, in Cehia lucrurile stau chiar mai rau. Pe langa alti expati, in Cehia exista si un numar ridicat de muncitori romani, importurile de forta de munca din strainatate contribuind la reducerea deficitului de pe piata ceha", mentioneaza Rostislav Ben? k, managing director al firmei de consultanta in managementul talentelor si dezvoltarea leadership-ului, Assesment Systems din Cehia, care a fost saptamana trecuta in Bucuresti pentru a sustine un training de certificare in sisteme de eveluare si dezvoltare manageriala.
Dintre tarile est-europene care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, Cehia se confrunta cu cea mai mare rata de somaj si cel mai accentuat deficit pe piata fortei de munca, potrivit statisticilor Comisiei Europene. In 2007, potrivit Eurostat, desi rata somajului in Cehia a scazut comparativ cu 2006 aceasta a urmat un trend constant, situandu-se in luna septembrie in jurul valorii de 5,2%. "Aceasta lipsa de oameni calificati poate fi compensata pe termen scurt cu aimporturi de peste granitaa", potrivit unui articol publicat de publicatia Czech Republic Economy Watch. Insa, pe termen lung, situatia economiei cehe nu ofera la fel de multe avantaje de dezvoltare precum cea a Romaniei.
Cu toate acestea, somajul din Romania a fost mai scazut, ajungand la 4,1% in septembrie, a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.
"Mediul de business romanesc urmeaza un trend pozitiv comparativ cu alte tari din estul Europei. Desi, si pe piata romaneasca oamenii calificati sunt greu de gasit, tre