Moneda europeana va continua sa se aprecieze in raport cu leul pana la finele anului, dar nu intr-un ritm tot atat de abrupt, apreciaza analistii economici. Potrivit acestora, este de asteptat ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mai intervina pe piata valutara, asa cum a mai facut-o, pentru a mai tempera deprecierea monedei nationale in raport cu cea europeana.
Acest fapt a fost de altfel confirmat si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a declarat in urma cu doua zile ca banca centrala isi rezerva in continuare dreptul de a interveni pe piata valutara, fara un anunt prealabil, dar doreste sa recurga la aceasta masura cat mai rar posibil, fiind "mai multumita" de valoarea actuala a leului decat in urma cu cateva luni.
Dealerii valutari considera actuala depreciere a leului drept una normala, de corectie a pietei. "Din punctul nostru de vedere, este vorba despre o corectie normala, dupa ce cursul ajunsese la niveluri nesustenabile", a declarat un dealer.
Leul a atins, la sfarsitul saptamanii trecute, un nou minim istoric, un curs de referinta de 3,6221 lei/euro, reprezentand cel mai inalt nivel din ultimele 19 luni si o crestere de 16,4% fata de minimul acestui an, de 3,1112 lei, inregistrat la 2 iulie. Un nivel mai ridicat al cotatiei leu/euro decat cel de vineri a fost publicat la 25 ianuarie 2006, cand rata a fost de 3,6242 lei/euro.
Chiar daca acum percepem ca avem aceiasi bani in buzunare, realitatea este alta, pentru ca valoarea leilor a scazut cu circa 16% in doar 5 luni, asa ca, in prezent, avem mai putini lei in buzunare.
Puterea de cumparare a romanilor a scazut vertiginos pe parcursul ultimelor saptamani, iar multe dintre produsele de import care aveau pretul de origine in euro au suferit modificari importante de pret.
Un alt aspect important este faptul ca, pentru imprumuturile