Dimensiunea abdomenului unui bărbat şi masa bicepşilor oferă o imagine mai reală a riscului de mortalitate decât doar indexul de masă corporală (IMC), susţin cercetătorii engleză. Printre cei peste 4.000 de bărbaţi cu vârste între 60 şi 79 de ani, aceia care aveau circumferinţa taliei mai mică de 102 centimetri şi o masă musculară mai mare în zona umerilor erau la risc mai scăzut de deces pentru următorii 6 ani, a anunţat dr. S. Goya Wannamethee de la Colegiul Medical din cadrul Universităţii din Londra. Pe de altă parte, indicele de masă corporală era legat de mortalitate doar printre bărbaţii foarte slabi.
„La bărbaţii vârstnici, în special, nu ar trebui să măsurăm doar greutatea corporală, ci şi circumferinţa taliei şi masa musculară”, a mai spus cercetătorul britanic. În mod normal, pe măsură ce înaintăm în vârstă se pierde din masa musculară şi creşte stratul de grăsime de pe burtă, au subliniat oamenii de ştiinţă din Marea Britanie. Acest schimbări fac ca indicele de masă corporală să nu mai ofere o imagine exactă a obezităţii şi supraponderabilităţii la persoanele vârstnice. „O combinaţie a unei diete prudente (puţine calorii, fără grăsimi saturate, cu puţin alcool) şi activitate fizică moderată, dar frecventă sunt absolut necesare”, au mai spus cercetătorii. (L.S.)
Dimensiunea abdomenului unui bărbat şi masa bicepşilor oferă o imagine mai reală a riscului de mortalitate decât doar indexul de masă corporală (IMC), susţin cercetătorii engleză. Printre cei peste 4.000 de bărbaţi cu vârste între 60 şi 79 de ani, aceia care aveau circumferinţa taliei mai mică de 102 centimetri şi o masă musculară mai mare în zona umerilor erau la risc mai scăzut de deces pentru următorii 6 ani, a anunţat dr. S. Goya Wannamethee de la Colegiul Medical din cadrul Universităţii din Londra. Pe de altă parte, indicele de masă corporală era legat de mortalitate doar print