Zeama de varza (moare) pargaluita
Pui in oala apa si moare (zeama de varza acra) - cat iti place de acru - si faci rantas. Prajesti paine pe plita, o tai bucatele si o pui in blid. Peste paine se pune moarea pargaluita.
Zeama de fasole uscata cu varza murata
Fasolea se curata si se pune in apa rece de seara. Dimineata se pune la fiert. Separat se fierbe varza murata tocata. Cand sunt fierte, se aduna laolalta. Se face un pic de rantas cu ulei si se pune peste ele. Se adauga putin piper. Daca nu este destul de acrisoara, se mai pune moare (zeama de varza). Ca sa aiba fata, se frige o lingurita de boia in putin ulei si se toarna deasupra.
Zeama de post (medicament)
Se fierbe o ceapa buna intreaga, pe care apoi o scoti, doi-trei morcovi taiati cubulete si doi patrunjei sau o bucata buna de telina. Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga o canita mica de orez spalat. La sfarsit se pune bulion, dupa gust si doua linguri de ulei. Deasupra se toaca verdeata (patrunjel, telina, leustean). Aceasta este ciorba mea, ma reface ori de cate ori am probleme cu digestia.
Mamaliga cu ceapa fripta
Mamaliga se face teapana, sa o poti rasturna pe curpator (fundul de lemn). In ulei (este foarte bun cel din seminte de dovleac) se prajesc doua-trei cepe taiate marunt, fara sa se arda. Lingura se uda in acest ulei cu ceapa si cu varful ei se iau bucatele mici din mamaliga pe care le pui intr-un blid mai mare, in randuri. La sfarsit se toarna peste bucatelele de mamaliga toata ceapa fripta si se scutura blidul (se hopaluieste).
Scrijele
Cureti cartofii, ii speli, ii tai scrijele (felii rotunde), le coci pe plita sau in tigaie, pe amandoua partile, pana fac basici, le pui apoi in blid si torni peste ele ulei si un pic de sare. Sunt foarte bune. Se pot manca si cu otet de butoi fac