runzele convertesc energia luminoasă în căldură printr-un mecanism fotoprotector. Oamenii ar putea copia acest sistem. O echipă de cercetători de la Universitatea din Sheffield şi runzele convertesc energia luminoasă în căldură printr-un mecanism fotoprotector. Oamenii ar putea copia acest sistem.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Sheffield şi Universitatea din Londra au înţeles, în urma unor studii îndelungate, modul în care plantele îşi protejează propriile frunze împotriva razelor soarelui, în condiţii climatice extreme. Rezultatele lor ar putea ajuta omenirea să răspundă mai eficient provocărilor ecologice cu care se confruntă.
Noile descoperiri, publicate în revista de specialitate "Nature", ar putea avea implicaţii în ceea ce priveşte adaptarea omului la ameninţările pe care le presupune încălzirea globală. Mecanismele naturale de adaptare la condiţiile meteo extreme, existente în interiorul frunzelor, i-ar putea ajuta pe oameni să înţelegă cum trebuie să fie valorificată energia solară, în situaţia actualei exapansiuni a tehnologiilor energetice.
Fotoprotecţia apără plantele de caniculă
Fotosinteza plantelor are la bază colectarea eficientă a razelor solare. Procesul de fotosinteză poate funcţiona chiar şi în condiţiile în care puterea razelor Soarelui asupra Pământului este scăzută, aşa cum e cazul plantelor care se află în zone umbroase sau înnorate. Însă, când Soarele este foarte puternic, când afară este foarte frig sau aerul e foarte uscat, planta poate fi distrusă. Acest lucru se întâmplă când nivelul de absorbţie a razelor solare de către frunze este cu mult mai mare decât cantitatea razelor solare necesară în procesul de fotosinteză.
Dar plantele nu se lasă atât de uşor doborâte de căldura excesivă, ci se apără printr-un proces remarcabil denumit fotoprotecţie. Prin intermediul acestui proces, în