» Companiile vaneaza cladirile de birouri din zonele ultracentrale si centrale ale oraselor, dar acestea sunt foarte putine.
» Rata de ocupare a birourilor clasa A este de 98% in Bucuresti, rata preinchirierilor a crescut, iar chiriile s-au majorat.
» Proprietarii si chiriasii europeni, pregatiti sa plateasca in plus pentru a cumpara sau a inchiria o cladire "verde", ecologica.
Piata autohtona a birourilor are un potential important de expansiune, care poate fi valorificat prin lansarea in executie a unor proiecte noi. Cererea de spatii a companiilor creste continuu. Unele firme vor sa se extinda, pentru ca s-au dezvoltat, iar alte firme doresc intimitate, prin inchirierea unor cladiri independente cu suprafete de 1.000-2.000 de metri patrati. In conditiile ofertei insuficiente de birouri de pe piata, chiriile au crescut substantial.
Chiriile au crescut
Pe piata autohtona de birouri deficitul de oferta s-a cronicizat iar chiriile au crescut, se arata intr-un studiu al companiei imobiliare Regatta. "Piata birourilor, mai ales cele localizate in zona centrala, se confrunta in acest moment cu o situatie sensibila. Pe de o parte, nu exista suficiente imobile care sa raspunda cererii pentru acest tip de spatii, pe de alta parte pretul chiriilor a crescut, ajungand la un nivel dificil de bugetat de catre majoritatea clientilor", a declarat Mihaela Raducanu, directorul departamentului de profil al companiei. Ea a aratat ca in acest moment ne confruntam cu o lipsa de proiecte de birouri, mai ales in zona centrala si ultracentrala a Capitalei si in apropierea mijloacelor de transport. "Cererea este foarte mare pe aceste zone, dar pentru anul viitor nu se asteapta livrarea de proiecte. Spre finalul anului, chiar la inceputul lui 2009, speram sa se mai echilibreze situatia. Pretul crescut al terenurilor in centru, dificultatile de constuire