Preturile apartamentelor vechi din Capitala au luat un avans de circa 42% in primele zece luni ale anului, dupa ce in ultimii doi ani valoarea lor de piata s-a dublat, arata o cercetare ZF realizata pe baza anunturilor din cea mai mare publicatie de profi
In fiecare luna, la pretul apartamentelor din Capitala se mai adauga o majorare de circa 5%, aceasta curba ascendenta neavand perspective de stagnare. Astfel, pretul mediu pe metrul patrat a ajuns in octombrie la 1.814 euro, fata de aproximativ 1.284 de euro, cat era in ianuarie, in contextul in care cercetarea a luat in calcul 25 dintre cele mai importante zone ale Bucurestiului. Analiza ZF include doar apartamentele cu trei camere, construite intre 1980 si 1990, acestea fiind cele mai stabile din punct de vedere al pretului.
"De la inceputul anului a fost o crestere de circa 40%, de la luna la luna apartamentele avand preturi mai mari cu circa 5%", a spus Catalina Patrichi, asociat si director al agentiei imobiliare Art Imob. Ea explica acesta dinamica prin decalajul dintre cerere si oferta.
"Sunt multe solicitari, avand in vedere ca blocurile noi sunt destul de putine, iar preturile acestora sunt si destul de mari", precizeaza Patrichi.
Practic, desi s-au anuntat mai multe proiecte rezidentiale, putine dintre acestea s-au si finalizat, astfel ca oferta actuala nu este cu mult diferita de cea de acum 15 ani, cu toate ca cererea e dubla.
"Faptul ca, la aproape o dublare a locuitorilor Bucurestiului fata de '89, fondul de locuinte e aproximativ acelasi determina ca aceasta crestere sa nu se opreasca. Tindem sa facem comparatie cu tarile din regiune, dar trebuie sa intelegem ca la Budapesta, de exemplu, s-a construit foarte mult si de aceea mai poti cumpara locuinte in centru cu 1.000 de euro pe metrul patrat.
Pe de alta parte, in Sofia, unde s-a construit la fel de