(Raspuns pentru ROTARU I. MARIN, F. AS nr. 791)
Am fost inginer horticol (acum sunt pensionara) si am lucrat aproape 30 de ani in conditii foarte grele. Primavara, deoarece faceam rasadnite, eram nevoita sa merg numai in cizme de cauciuc. La un moment dat, m-am trezit cu o durere groaznica in calcai. Am facut o radiografie si diagnosticul a fost acelasi ca si al dvs.: ciocuri. Norocul a fost ca am intalnit o femeie batrana, al carei sot a luptat pe front si mi-a dat reteta pe care o foloseau soldatii. Pot sa va spun ca aproape am si uitat ca am suferit de asa ceva. Iata reteta: se iau 7-8 cartofi mici (daca au culoare verde si sunt incoltiti este si mai bine) si se acopera cu apa. Se fierb in coaja, si dupa ce au fiert, se paseaza asa fierbinti cu apa in care au fiert. Se pune peste ei un pumn de tarate de grau si se face o ciulama. Se lasa la racit, iar in momentul in care este suportabil, amestecul se aseaza pe o folie de celofan si dupa aceea pe locul dureros, in cazul dvs. la calcai. Se leaga bine cu o panza din bumbac si se tine cel putin 1,5-2 ore. Cu cat amestecul este mai fierbinte, cu atat mai bine. Se repeta tratamentul, seara de seara, timp de 10 zile. Se face apoi o pauza de zece zile si se reia. Se repeta ori de cate ori este nevoie. V-as ruga sa nu incepeti tratamentul decat daca diagnosticul este sigur. Este bun in orice forma de reumatism. Si acum, mare atentie: cartofii incoltiti, cu coaja verde, contin solanina, o substanta extrem de toxica, daca este inghitita. De aceea, resturile se arunca intr-un loc unde nu au acces nici oamenii, nici animalele. In tratament, tocmai aceasta substanta intensifica circulatia sangelui si actioneaza ca un masaj, iar vitaminele din tarate hranesc tesuturile. Pot spune chiar ca dupa tratament, calcaiele raman curate, fara crapaturi, cu pielea frageda. Va doresc numai bine si sa va ajute Dumnezeu sa va vind