Traian Basescu a riscat si a inmormantat votul uninominal direct. In cel mai bun caz, urmatorul parlament va fi ales prin sistem mixt, adica varianta pe care si-a asumat guvernul Tariceanu raspunderea, daca nu tot pe liste de partid. Procentul de prezenta la referendum descumpaneste.
Nu numai ca votul uninominal nu a adus la urne alegatori in plus, dar suprapunerea celor doua scrutinuri se dovedeste o grava greseala tactica. Daca insa intentia lui Traian Basescu era doar sa foloseasca votul uninominal in campania pentru partidele pro-prezidentiale, atunci poate fi consemnat un succes: acestea au obtint impreuna un scor care se apropie de 40%.
Prezenta scazuta la referendum are cateva explicatii ce merita sa fie luate in seama de simpatizantii activi ai votului uninominal care se vor grabi sa-i acuze pe absenti de lipsa de simt civic. Separarea sectiilor de votare a contribuit cu siguranta, daca nu la confuzie, atunci la demobilizarea unor alegatori.
Indemnul la boicotarea referendumului transmis chiar in ziua alegerilor de lideri importanti si presupus responsabili ca Popescu-Tariceanu si Ion Iliescu trebuie sa-i fi descurajat pe unii simpatizanti ai uninominalului, alegatori ai PNL si PSD. Dar nici distanta intre sectiile de votare, nici cinismul lui Tariceanu&Iliescu nu au fost determinate pentru prezenta scazuta la referendum.
Desfasurarea simultana a celor doua campanii a bulversat probabil alegatorii, mai ales pe „rurali”, care, harnici, i-au intrecut pe cei urbani. Nu este exclus ca unii dintre acestia sa-si fi imaginat, asa cum reiese si din povestile stranse de EVZ la tara, ca o stampila aplicata pe sigla PD sau a PLD inseamna automat si un vot in favoarea uninominalului. Sloganul PLD „Voteaza uninominal, voteaza Stolojan” a imbogatit mai mult ca sigur acest partid cu un numar suficient de procente pentru a furni