Sute de păsări au fost găsite moarte după dezastrul ecologic petrecut în urmă cu două săptămâni, în Golful San Francisco, când vasul Hanjin (foto) s-a lovit de un picior al podului. Sute de păsări au fost găsite moarte după dezastrul ecologic petrecut în urmă cu două săptămâni, în Golful San Francisco, când vasul Hanjin (foto) s-a lovit de un picior al podului. Specialiştii au precizat că mii de păsări sunt în suferinţă din cauza petrolului deversat, dar cea mai afectată specie este o raţă migratoare, pe cale de dispariţie.
Michael Ziccardi, directorul Reţelei pentru Protecţia Vieţii Sălbatice, care s-a ocupat de acţiunile de salvare a păsărilor, a declarat că 25% din exemplarele găsite moarte sunt dintr-o specie de raţe considerate a fi pe cale de dispariţie. În opinia acestuia, raţele au fost cele mai expuse poluării pentru că ele îşi petrec foarte mult timp plutind pe apele golfului.
Pentru a salva păsările de poluare, voluntarii care participă la strângerea petrolului deversat în Golful San Francisco, încă de a doua zi după cicnirea unui vas de unul dintre picioarele podului. Orinotologii au la îndemână două instrumente inedite: părul uman şi ciupercile, relatează "San Francisco Cronicle". Ei îşi justifică alegerea "instrumentelor" spunând că ghemotoacele de păr acţionează precum bureţii şi absorb hidrocarburile, atât din apă, cât şi din aer.
Lisa Gautier, directoarea organizaţiei nonprofit Matter of Trust, a participat la efortul de curăţare a apei cu 1.000 de ghemotoace de păr. După ce au absorbit petrolul cu ajutorul părului, voluntarii au adăugat apoi o specie de ciuperci. Acestea sunt capabile să se hrănească numai cu petrol şi, într-un interval de 12 săptămâni, ghemotoacele vor fi digerat întreg petrolul.
Directoarea Matter of Trust a declarat că a purtat discuţii cu o companie chineză pentru a transporta şi mai multe ghe