Rezultatele alegerilor europarlamentare contin cel putin trei surprize majore: cota de 6,7% obtinuta de PLD, faptul ca epicopul Laszlo Tokes a fost votat de unul din trei maghiari si caderea sub pragul de 5% a PRM si PNG. Cotele obtinute de celalalte partide, PD, PSD si PNL, confirma sondajele de opinie.
Extremistii pe catafalc
Lovitura de gratie au primit-o cele doua partide etichetate drept extremiste: PRM si PNG.
Ambele au rezultate care le situeaza sub pragul de 5% si, putin probabil, ca acestea sa se mai schimbe dupa numaratoarea voturilor. Imediat dupa aflarea rezultatelor, Corneliu Vadim Tudor a anuntat ca isi da demisia atit din fruntea PRM, cit si din Parlament, lansind astfel un semnal pentru toti pierzatorii scrutinului. Desigur, ramine de vazut in ce masura anuntul este doar un joc de imagine si daca liderul PRM chiar va trece la fapte.
Infringerea partidului este totala, a intrat in parlament cu un scor de aproximativ 13 procente si a ajuns la 3,4%, prabusirea fiind prevestita de mai multe sondaje de opinie. Cu toate acestea, pentru partid si chiar pentru parte a opiniei publice este greu de acceptat ca PRM-ul care in 2000 avea 28% si Corneliu Vadim Tudor intra in turul doi de scrutin al alegerilor prezidentiale, sa ajunga atit de jos.
Care sint motivele? In primul rind, zona mesajului extremist si xenofob ( chiar daca nuantat in ultima perioada) a fost impartita cu PNG-ul lui Gigi Becali. In al doilea rind, acest mesaj este prafuit, ca si liderul sau, uzat de prea indelungata dominatie a partidului si de numeraosele scrutinuri in care s-a angrenat. In ultimul an, Vadim a avut iesiri care l-au readus in fata opiniei publice intr-un mod neplacut, daca este sa ne gindim numai la scenele oferite in Parlament cu ocazia condamnarii comunismului.
Dar nu mai putin important este