>> Ca să evite stresul obţinerii permisului de muncă, imigranţii români au găsit soluţia: îşi înfiinţează firme. Pentru a evita cozile interminabile şi stresul aşteptării >> Ca să evite stresul obţinerii permisului de muncă, imigranţii români au găsit soluţia: îşi înfiinţează firme.
Pentru a evita cozile interminabile şi stresul aşteptării permiselor de muncă, românii au găsit soluţia - să lucreze pe cont propriu, înfiinţându-şi firme. Ei se situează pe primul loc în topul autonomilor din Spania, poziţie ocupată până la începutul acestui an de englezi. Cei mai mulţi lucrează în construcţii, comerţ şi alimentaţie.
Mai mult de 61% din muncitorii străini din Spania, care au solicitat anul acesta documentele necesare pentru a lucra pe cont propriu, sunt români. Potrivit statisticilor întocmite de Federaţia Naţională a Muncitorilor Autonomi, în primele 10 luni ale acestui an, 52.454 de imigranţi şi-au deschis propria afacere. Faţă de sfârşitul anului trecut, cifra acestora a crescut cu 31,8%.
Dintre cele 99.324 de persoane care au decis să-şi înceapă afacerile în acest an, 52,8 %, mai exact 52.454, sunt imigranţi, dintre care 47.391 provin din România.
Românii, în marea lor majoritate, decid să lucreze pe cont propriu din cauza procedurii extrem de lente prin care se obţin permisele de muncă.
În primul rând trebuie să solicite permisul de rezidenţă în regim comunitar, proces care durează între nouă luni şi un an. Numai după obţinerea acestui certificat ei pot solicita permise de muncă, în regim general, procedură folosită de toţi imigranţii necomunitari aflaţi în Spania.
Permisul de muncă poate întârzia şi el încă un an. În Spania, nou-intraţii în UE nu pot lucra fără permis de muncă până în 2009. Pentru a evita cozi interminabile, luni de stres şi de aşteptare, imigranţii români pot lucra pe teritoriul Spaniei pe c