Miniştrii urmăriţi penal, la mâna preşedintelui
Chiuariu şi Păcuraru pot fi suspendaţi din funcţie direct de la Cotroceni
Preşedintele Traian Băsescu poate aviza singur începerea urmăririi penale a demnitarilor, fără a mai avea nevoie de aprobarea vreunei comisii. Decizia a fost luată, ieri, de judecătorii Curţii Constituţionale, care au declarat neconstituţionale mai multe prevederi ale Legii răspunderii ministeriale şi ale Ordonanţei referitoare la componenţa Comisiei Speciale de la Cotroceni.
Practic, comisia cu pricina este dizolvată, situaţie în care preşedintele României poate decide singur asupra unei solicitări de aviz pentru declanşarea urmăririi penale a unui ministru sau fost ministru, cerere pe care poate să i-o adreseze orice procuror din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau din Direcţia Naţională Anticorupţie.
Prin decizia de ieri, Curtea Constituţională a considerat că în interiorul Palatului Cotroceni nu îşi are rostul o astfel de comisie câtă vreme preşedintele are dreptul, conferit de chiar legea fundamentală, de a solicita şi începerea urmăririi penale a unui fost sau actual ministru, precum şi suspendarea unui membru în funcţie al Guvernului. Decizia Curţii Constituţionale a fost luată cu unanimitate de voturi.
Decizia Curţii, după un demers al avocatului poporului
În acest moment, preşedintele Traian Băsescu poate aviza începerea urmăririi penale a oricăruia dintre foştii miniştri Decebal Traian Remeş, Adrian Năstase, Miron Mitrea, Victor Babiuc, Zsolt Nagy, Codruţ Şereş, dar şi suspendarea din funcţie, imediat după declanşarea urmăririi penale, a lui Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, şi Paul Păcuraru, ministrul Muncii.
Decizia Curţii Constituţionale a venit ca urmare a demersului iniţiat de Avocatul Poporului, prin care au fost contestate o serie de prevederi ale Legii răspunder