In timpul campaniei electorale pentru Parlamentul European, ziaristii care lucreaza pe politic se intrebau daca intr-adevar este campanie. Tot intrebandu-se au ajuns la concluzia ca e destul de greu sa vorbesti despre asa ceva. Abia in apropierea datei de 25 noiembrie atmosfera s-a mai inviorat putin si asta pentru ca presedintele Traian Basescu a avut cateva interventii care vizau insa campania pentru referendumul pe votul uninominal.
De doua zile, analistii se straduiesc sa gaseasca acum motivele pentru care romanii au tratat cu asa mare sictir euroalegerile. Ziare.com a facut propria analiza.
Sa fi fost unul dintre motive scandalul din Italia care a acaparat ecranele televizoarelor si paginile ziarelor? Dar aici ne putem intreba unde sunt teribilii strategi politici care pot folosi astfel de teme, aproape servite pe tava, in lupta politica?
Care era miza? Un mandat de europarlamentar de un an si ceva nu poate fi o miza pentru niste politicieni care stau la cheremul sefilor si al jocurilor de culise din partide si care, din aceste cauze, ar putea sa nu mai prinda un loc eligibil pe listele pentru Parlamentul European la alegerile din 2009, cand mandatul va fi de cinci ani.
Un exemplu in acest sens este cazul deputatului clujean Vasile Puscas (PSD), fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, un om preocupat de constructia si reforma institutionla europeana. El trebuia sa deschida lista social-democratilor, dupa cum i-a promis Mircea Geoana.
A fost o promisiune in van, Puscas s-a retras elegant din cursa deoarece locul lui a fost dat lui Titus Corlatean.
Tot despre o miza mica vorbim daca intram in pielea candidatilor. Iarasi cu mici exceptii (Theodor Stolojan PLD, George Becali PNG-CD, dar ei sunt animati de dorinta de a-si trage partidele in sus), politicienii care aveau interese e