Radu Furnica, presedinte al firmei de consultanta pentru recrutarea managerilor de top Leadership Development Solutions, a realizat pentru "Romania libera" profilul noilor europarlamentari romani. Concluzia sa nu este in masura sa ne linisteasca: nici unul dintre ei nu are calitati de lider, reflecta partide si nu populatia, in vreme ce oameni valorosi se tin deoparte.
» Care este plusvaloarea pe care o aduc in Parlamentul European (PE) noii europarlamentari?
La multi dintre ei nu sunt convins ca au capacitatea de a intelege ce e mai important pentru cetatenii romani deoarece privesc prin ochelari partinici. Majoritatea nu sunt pregatiti pentru acest rol. Chiar daca au reusit sa atraga multe voturi, nu sunt convins ca populatia a stiut sa aleaga pe cine trebuie.
» Ce criterii ar fi trebuit sa ia in calcul electoratul roman cand si-a ales reprezentantii in PE?
In primul rand sa se asigure ca alesii le inteleg nevoile reale. Un parlamentar roman ar trebui sa fie capabil sa se lupte pentru noi. Limba straina este o alta conditie esentiala, apoi au nevoie de antrenament in profesia lor. Nu stiu cati dintre ei indeplinesc acest criteriu. Apoi ar trebui sa stie sa comunice. Comunicarea este o arta.
Din punct de vedere etic si moral trebuie sa fie cat mai curati.
» Cati dintre noii europarlamentari au calitatile unui potential lider?
Nici unul dintre ei. Sistemul politic din Romania a reusit sa elimine ce aveam noi mai bun in creierele din tara asta. Cel mai destept om din Romania cu siguranta nu este presedintele tarii. Acel om sta undeva ascuns si nu vrea sa intre in politica. Sunt foarte multi oameni destepti care stau pe margine deoarece pretul pe care ar trebui sa-l plateasca ar fi foarte mare.
» Va ocupati cu recrutarea managerilor de top. Cati dintre cei 35 de europarlamentari ar indeplini criterii