Castigatorii mandatelor de europarlamentar asteptau ieri configuratia finala a listei cu reprezentanti a Romaniei pentru a incepe discutiile asupra locurilor in comisii, pentru care vor opta odata ajunsi la Parlamentul European (PE).
Odata ce le vor fi validate mandatele de catre Biroul Electoral Central, eurodeputatii romani vor trebui sa depuna un juramant in plenul Parlamentului European, cel mai probabil la sfarsitul lunii decembrie, si vor intra, asadar, efectiv in paine de la 1 ianuarie 2008.
Multi dintre ei merg in Parlamentul European cu tinte bine stabilite. Cum ar fi Sorin Frunzaverde, primul de pe lista PD la europarlamentare, care a spus pentru ZF ca primul proiect in calitate de europarlamentar va fi legat de situatia cetatenilor romani care s-au stabilit pe teritoriul altor state membre ale UE. "Voi spune foarte clar la Bruxelles ca acei compatrioti ai nostri care sunt numiti imigranti, nu sunt imigranti, ci rezidenti pe teritoriul altor state membre ale Uniunii Europene", a spus Frunzaverde, nemultumit de faptul ca si in Romania cei stabiliti in alte state membre ale UE sunt numiti in mod eronat tot imigranti.
Un proiect similar, legat de principiul fundamental al liberei circulatii in Uniunea Europeana, are si eurodeputatul liberal Renate Weber. Ea spune ca isi va respecta proiectele din campanie si isi va concentra fortele si in dezbaterile asupra politicilor agricole comune.
Despre politicile agricole comune vorbeste si Daniel Daianu, economist, care a candidat pe a doua pozitie a listei PNL pentru europarlamentare. "Merg in Parlamentul European sa vorbesc despre economia romaneasca", afirma Daianu.
Roberta Anastase, care este membru in Parlamentul European din 2006, spune ca va fi chiar astazi la PE, unde are multe proiecte de continuat. "Am de prezentat un raport despre Marea Neagra in Comisia pentru afaceri europene