Legea penalizează schimbarea companiei de pensii cu doar 5% din totalul activelor asiguratului din primii doi ani Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, după încheierea
Legea penalizează schimbarea companiei de pensii cu doar 5% din totalul activelor asiguratului din primii doi ani
Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, după încheierea perioadei de aderare la pilonul II, o afacere pentru agenţii de marketing care au prins gustul comisioanelor grase, dacă arbitrul pensiilor nu impune prevederi stricte.
Norma propusă de arbitrul pensiilor private dă posibilitatea transferului unui aderent de la un fond la altul de patru ori pe an.
Marile fonduri, cele mai expuse la "foamea de comisioane" a agenţilor, cer o normă mai restrictivă, au semnalat administratorii de fonduri chestionaţi de NewsIn. "Nivelul comisioanelor oferite agenţilor de marketing ar trebui să fie proporţionale cu mărimea activelor", spune Crinu Andănuţ, preşedintele Allianz-Ţiriac Fond de Pensii.
El a explicat că un nivel al comisioanelor de 200 de euro pe participant, de exemplu, oferite de un fond mic, încurajează agenţii să facă o afacere fără sfârşit din transferul activelor, fenomen care poate dezechilibra piaţa. Mutarea în bloc a 5.000 sau 10.000 de aderenţi poate conduce la falimentul unui administrator sau la trecerea acestuia în procedură de supraveghere specială.
Penalizarea pentru transferul de la un fond la altul este de 5% din totalul activelor (în primii doi ani), prea mică pentru a descuraja acest fenomen întrucât nu se acumulează foarte mulţi bani într-un interval atât de scurt.
Abia după 30 de ani de contribuţii, orice mutare ajunge să se resimtă consistent raportată la valoarea acumulată. "Pe de altă parte, nu există niciun motiv ca un participant să facă vreo schimbare în primii doi ani, întrucât