Reducerea costurilor birocraţiei cu 1% ar aduce României economii de peste un miliard de euro, exact suma pe care Ministerul Comunicaţiilor a alocat-o în 2006 şi 2007 pentru informatizarea
Reducerea costurilor birocraţiei cu 1% ar aduce României economii de peste un miliard de euro, exact suma pe care Ministerul Comunicaţiilor a alocat-o în 2006 şi 2007 pentru informatizarea administraţiei centrale şi locale
În statele membre UE, birocraţia înregistrează o rată de 4 la sută din PIB, adică peste 400 miliarde de euro. Principalele obiective, ce trebuie atinse şi de România, sunt legate de eficientizarea administraţiei, accesul uşor al cetăţenilor la instrumente de guvernare electronică şi, nu în ultimul rând, scăderea costurilor birocraţiei. Acest ultim obiectiv poate fi atins dacă până în 2010, la nivelul UE, jumătate din achiziţiile publice vor avea loc prin intermediul unui sistem informatic.
Sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, pe scurt, IT&C, este unul dintre domeniile cu cea mai importantă rată de creştere, care promite foarte mult după integrarea României în UE. Fondurile europene alocate sectorului de IT&C se ridică la 336 milioane de euro pentru perioada 2007-2013.
Aproximativ 30% din sumele provenite din fonduri europene vor merge spre proiecte de e-business, 30% vor finanţa proiecte din domeniul comunicaţiilor, iar 40% pentru dezvoltarea serviciilor electronice. Totuşi, de la proiectele puse pe hârtie şi până la implementarea lor efectivă este un drum lung şi anevoios, plin cu surprize neplăcute.
Şi am considerat că un exemplu elocvent poate fi dat din "scăpările" sistemului de guvernare electronică din Statele Unite ale Americii, unde calculatorul şi internetul nu mai reprezintă o necunoscută pentru marea majoritate a populaţiei.
Pe hârtie, e-guvernare arată bine
Un specialist IT care se ocupa d