O parte din proiectele imobiliare nu vor putea fi puse în practică
Există deja semnale din partea constructorilor, care nu fac faţă cererii locale
Salariile mari din străinătate, magnet pentru muncitorii româniAvântul înregistrat de piaţa imobiliară autohtonă este serios pus în pericol de criza acută a forţei de muncă existentă în sectorul construcţiilor. Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor în Construcţii (ARACO), a subliniat că o parte dintre proiectele imobiliare care au fost deja anunţate se confruntă cu riscul de a nu putea fi puse în practică, din cauza lipsei de capital uman şi tehnic din cadrul companiilor de profil. "Există riscul supraîncălzirii pieţei, pentru că firmele de construcţii nu pot face faţă lucrărilor pe care le-au contractat", a precizat ieri Plosceanu, în cadrul unui forum organizat de agenţia Mediafax. Acesta a precizat că ARACO primeşte deja semnale de la companii care nu pot realiza proiectele, din cauza lipsei de forţă de muncă şi a suportului tehnic necesar pentru astfel de lucrări.
Unul dintre factorii ce contribuie decisiv la criza forţei de muncă din construcţii este reprezentat de "exodul" muncitorilor români către alte state, unde sunt plătiţi considerabil mai bine decât în ţară. După cum ne-a declarat anterior preşedintele ARACO, un muncitor român primeşte, în ţară, un salariu mediu de aproximativ 300 euro. Aceasta în contextul în care un român plecat la muncă în statele nordice poate primi şi 1.400 euro lunar, unul plecat în Franţa va fi recompensat cu aproximativ 1.100 euro, în timp ce, în Spania sau Portugalia, salariul mediu este de circa 850 euro.
În acest context, Plosceanu a subliniat că o posibilă soluţie la problema lipsei forţei de muncă din construcţii poate fi rezolvată prin creşterea salariilor din acest sector. Cu singura menţiune, desigur, ca majorarea să se desfăşo