De 17 ani se luptă cu o boală cumplită, ce o condamnă la o viaţă în scaunul cu rotile. În ciuda suferinţei, se dedică zilnic unei forme speciale de artă, tradiţională civilizaţiilor chineze şi japoneze. La cei 35 de ani ai săi, braşoveanca Lay Agota (foto) este singurul artist din ţară care creează broderii în carton, colecţia sa numărând peste 600 de creaţii proprii. O parte din ele vor fi expuse până duminică în foaierul Centrului Cultural „Reduta”, în cadrul unei expoziţii cu vânzare. „Trăiesc cu o boală destul de grea. De 17 ani de zile sufăr de scleroză multiplă, iar în urmă cu opt ani de zile am fost diagnosticată cu cancer osos, care m-a restricţionat şi mai mult şi m-a făcut să mă dedic artei. Şi înainte de asta făceam origami şi goblenuri, însă în urmă cu trei ani am deprins tehnica de broderie pe carton”, susţine braşoveanca.
În primul an a creat peste 60 de modele, printr-o metodă extrem de laborioasă. „La început făceam modelele pe hârtie milimetrică, apoi le copiam pe hârtie de retroproiector. Acum le desenez pe calculator. Am descoperit că găurile pot fi făcute şi cu laserul şi asta mi-a uşurat şi mai mult munca”, explică Lay Agota.
Doar patru români cunosc tehnica
Broderia pe carton este o tehnică cunoscută doar de patru români. În afară de Lay Agota o singură persoană mai lucrează în acest stil, însă doar după modele copiate, braşoveanca fiind singura care îşi concepe creaţiile. Pentru a da formă propriilor idei lucrează peste opt ore pe zi. Din mâna sa au ieşit mozaicuri, spirale, flori, stele sau brăduţi de Crăciun. „Uneori lucrez culcată pe spate, la orizontală, sprijinindu-mă în coate, deoarece în alte poziţii mi-ar fi foarte greu”, afirmă braşoveanca.
În cadrul aceleiaşi expoziţii vernisate la Reduta, braşovenii pot admira şi o parte din impresionanta colecţie de fotografii a Agotei. Din cele peste 35 de mii de ins