>> Preşedintele nu a reuşit să bifeze în dreptul "avantajelor" decât propulsarea PLD în Parlamentul European. Invalidarea referendumului desfăşurat duminică pentru introducerea >> Preşedintele nu a reuşit să bifeze în dreptul "avantajelor" decât propulsarea PLD în Parlamentul European.
Invalidarea referendumului desfăşurat duminică pentru introducerea scrutinului uninominal majoritar l-a pus pe Traian Băsescu, după multă vreme, în situaţia de a pierde puncte la capitolul imagine. Participarea modestă la vot s-a repercutat asupra "relaţiei" sale directe cu românii, exploatată la maximum în războiul cu adversarii politici, prin sintagma "întoarcerea la popor".
Preşedintele Băsescu nu a reuşit nici impunerea propriei variante de uninominal, nici anihilarea UDMR prin încurajarea adversarilor Uniunii din sânul maghiarimii. PD nu s-a detaşat în câştigător categoric al europarlamentarelor, iar sancţionarea prin vot a PNL nu s-a dovedit un pariu inspirat.
Traian Băsescu a recunoscut, după închiderea urnelor, că rata mare a absenteismului se constituie într-o lecţie inclusiv pentru el. Singurul reproş pe care şi l-a făcut şeful statului este în legătură cu timpul scurt alocat explicării importanţei participării la referendum. Restul criticilor i-au vizat pe membrii guvernului, mass-media şi politicieni. Cabinetul Tăriceanu a fost acuzat că a amplasat înadins secţiile de votare pentru referendum la etajul imobilelor în care s-a organizat scrutinul.
Traian Băsescu a învinovăţit şi presa pentru slaba informare a cetăţenilor asupra beneficiilor scrutinului uninominal majoritar. Liderii politici au fost incluşi în "rechizitoriul" preşedintelui din cauză că i-au îndemnat pe oameni să boicoteze referendumul.
Stolojan s-a folosit de "dirigintele" lui Boc
Dincolo de aceste aprecieri, şeful statului întâmpină dificultăţi în a-i convinge pe de