» Europarlamentarele contin cel putin trei surprize majore: procentul de 8% obtinut de PLD, prabusirea partidelor extremiste sub pragul de 5% si voturile acordate episcopului Tokes.
Invingatorii PLD, pe val
Marele castigator al europarlamentarelor, PLD, isi datoreaza cele peste 8% lui Theodor Stolojan si sustinerii acordate de Traian Basescu, lucru corect intuit de strategii partidului, care si-au axat campania pe aceste doua directii. Noua pozitionare pe scena politica mareste considerabil marja de negociere cu PD, liberalii lui Stoica si Solojan devenind astfel un partener de luat in considerare. "Au intrat pe piata – spune Sorin Ionita, director SAR. O merita pentru ca sunt singurii care au muncit in campanie. Acum trebuie sa-si consolideze pozitia si identitatea."
In mod evident, nu se va mai pune problema fuziunii cu PD, ci a unei aliante de centru-dreapta, contrapondere la polul constituit de PNL cu PNTC si formatiunea lui Emil Constantinescu. PD si PLD cumuleaza impreuna 38%, ceea ce le transforma in principala forta de pe scena politica. O oarecare raceala se simte insa in relatiile dintre cele doua partide. Motivul: PLD ia voturi din bazinul electoral al democratilor, si nu din cel liberal, asa cum ii era misiunea. Ca dovada ca PNL si-a mentinut cota din sondaje, in schimb PD a obtinut cu cateva procente in minus.
PD, vioara intai
PD a castigat detasat si, in pofida unei dezamagiri generate de rezultatul sub cel din sondaje, e clar ca democratii si-au dublat scorul din 2004. Raportat la propria performanta, succesul e limpede, PD a intrat cu 14% in Parlament, iar acum are 29,3%. Sorin Ionita sustine ca scorul sub asteptari se datoreaza absenteismului, dar si faptului ca PD nu si-a facut campanie si nu si-a mobilizat oamenii la vot, mizand prea mult pe Traian Basescu.
In urma europarlamentarelor, democratii ajung