Judecatoria sectorului 5 din Capitala a decis, marti, suspendarea procesului privind eliberarea din arest a fostului lider al minerilor, Miron Cozma, si sa trimita dosarul spre solutionare Curtii Constitutionale. Fostul lider al minerilor a mai avut trei tentative, nereusite, de eliberare conditionata. Cozma a fost condamnat pentru implicarea sa in Mineriada din 1991, iar pedeapsa urmeaza sa-i expire la 2 decembrie.
Decizia judecatorilor a fost luata dupa ce avocatii fostului lider al minerilor au ridicat unele exceptii de neconstitutionalitate, intre care si faptul ca "un judecator de la instanta nu poate avea posibilitatea sa revoce o decizie a unei comisii de la penitenciar, care este condusa tot de un alt judecator".
Instanta a admis, de asemenea, si exceptia de neconstitutionalitate care face referire la partile care pot fi parte într-un proces, invocata de avocatul Asociatiei Victimelor Mineriadelor. Aceasta exceptie a fost admisa de instanta, desi completul de judecata nu s-a pronuntat cu privire la calitatea procesuala a asociatiei.
Comisia Speciala a Penitenciarului Prahova a decis, la 16 noiembrie, sa propuna eliberarea conditionata a lui Miron Cozma, despre care a spus ca a avut in ultima vreme un comportament ireprosabil in inchisoare.
Miron Cozma a fost condamnat de instanta suprema, in 15 februarie 1999, la 18 ani de detentie pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura implicarea sa in Mineriada din 1991, care a dus la caderea guvernului condus de Petre Roman. Judecatoria sectorului 5 din Capitala a decis, marti, suspendarea procesului privind eliberarea din arest a fostului lider al minerilor, Miron Cozma, si sa trimita dosarul spre solutionare Curtii Constitutionale. Fostul lider al minerilor a mai avut trei tentative, nereusite, de eliberare conditionata. Cozma a fost condamnat pentru implicarea