>> Un elev din clasele primare nu ar trebui să ducă genţi de şcoală mai grele de trei-patru kg, deoarece riscă să îşi deformeze coloana vertebrală. Pentru fiecare materie în parte, >> Un elev din clasele primare nu ar trebui să ducă genţi de şcoală mai grele de trei-patru kg, deoarece riscă să îşi deformeze coloana vertebrală.
Pentru fiecare materie în parte, copiii poartă în ghiozdane cărţi, caiete speciale, maculatoare, culegeri de probleme şi carneţele pentru teme. Nu mai vorbim de penar, pacheţelul cu mâncare şi de sticla cu apă. Cu cât au mai multe ore la şcoală, cu atât ghiozdanul cântăreşte mai mult. Cam cu un kg pentru fiecare materie.
Alexandru este elev în clasa a IV-a la o şcoală din Bucureşti. "În fiecare seară când îşi pregăteşte ghiozdanul pentru a doua zi, mă îngrozesc câte cărţi, caiete speciale şi culegeri îi sunt necesare. Chiar dacă l‑am dat la şcoală la şapte ani, copilul este pirpiriu şi abia trage de ghiozdan în fiecare dimineaţă", ne-a mărturisit mama băiatului.
Ea adaugă că, timp de o săptămână, i-a cântărit în fiecare dimineaţă geanta de şcoală şi niciodată aceasta nu a scăzut sub cinci kilograme. "Mai mult a cântărit, dar mai puţin niciodată. Excepţie face vinerea, dar atunci au sportul şi trebuie să care plasa cu treningul, deoarece doamna nu le dă voie să vină la şcoală gata echipaţi", ne-a spus mama.
Deşi elevii din ciclul II, ca şi liceenii, sunt în aceeaşi situaţie ca şi cei din clasele mici, nu se întrevede prea curând o soluţie pentru a scăpa de kilogramele din ghiozdane.
Genţile mai grele de patru kilograme îi obosesc pe copii
Medicii avertizează că elevii din clasele primare nu au voie să care ghiozdane mai grele de patru kilograme. În caz contrar, copiii riscă să sufere, în timp, deformări ale coloanei vertebrale. Potrivit ultimului raport al Autorităţii de Sănătate Publică, deform