“Separarea DIICOT de activitatea Departamentului National Anticoruptie este foarte neproductiva. Nu cred că pot fi adeptul înfiinţării unui al 3-lea Parchet”, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Comisiei Juridice, din Camera Deputatilor Sergiu Andon. (PC). Potrivit unor surse, deputaţii-juristi se pregătesc să voteze luna viitoare împotriva ordonantei DIICOT sau sa o modifice radical. Unii deputati de la PSD si PC sustin chiar varianta comasarii celor doua parchete, ceea ce ar echivala cu desfiintarea departamentului anticoruptie condus de Daniel Morar.
Deputatii pregatesc un nou atac la procurori. Ocazia le-o ofera discutarea ordonantei 131 din 2006, prin care s-a infiintat Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Teorism ca institutie cu personalitate juridica.
“Aş putea sa reflectez la ideea unirii DIICOT cu DNA”, a afirma Sergiu Andon (PC). Si unii reprezentanti PSD admit ca este posibil ca discutarea ordonantei DIICOT in Comisia Juridica sa fie pretextul desfiintarii DNA, dar spun ca se tem de un nou scandal dupa cel provocat de amendamentele aduse la Codul Penal si Codul de Procedura Penala.
“Adevarata lupta”
“Zarva asta cu modificarile la Codul Penal si Codul de Procedura Penala este un fel de sensibilizare inainte de discutarea ordonantei 131. Eu cred ca aici va fi adevarata lupta”, sustine presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor.
Guvernul a adoptat la 21 decembrie 2006 orodonanta de urgenta 131, prin care s-a infiintat DIICOT ca structura cu personalitate juridica in cadrul Parchetului General.
Asta inseamna buget separat si conducere separata. Ordonanta a trecut cu greu de Senat iar acum se afla in dezbatere la Camera.
Deputatii din Comisia Juridica au amanat de cateva ori discutarea ei. Presedintele Comisiei Juridica, Serigiu And