Rezultatul alegerilor europarlamentare nu vor ramane fara repercusiuni pentru partidele politice. Prima zi de dupa vot a fost un prilej de analiza pentru partide, iar solutiile sunt asteptate in zilele urmatoare
La PNL se cer demisii, in PSD s-a vorbit ieri despre un congres extraordinar, la PRM s-a lasat cu excluderi din partid, iar Cozmin Gusa, liderul unui partid micut (PIN), dar cu reprezentare parlamentata, a plecat din fruntea formatiunii. La PD domneste dezamagirea, intrucat partidul a obtinut mai putin decat era creditat in sondajele de opinie.
Rezultatele partiale de ieri, dupa numararea a 99% din voturi, au confirmat exit-poll-urile. PD a castigat alegerile cu 28,7%, fiind secondat de PSD cu 23,1%. PNL a obtinut 13,4%, PLD (marea surpriza) 7,7%, UDMR, 5,3%. Au ramas in afara Parlamentului European PNG 4,8%, PRM cu 4,1%, dar a intrat in Parlamentul European un candidat independent, Laszlo Tokes, care a obtinut 3,6% (independent fiind, avea nevoie de doar 2,5% din voturi). Restul partidelor nu conteaza ca procente.
Diferentele fata de ceea ce in ultimele luni au prezentat sondajele sunt insa mari in unele cazuri - si de aici bucuria sau dezamagirea unora. De pilda, INSOMAR prezenta in noiembrie un PD umflat la 40% dintre optiuni, in vreme ce, in acelasi sondaj, PSD avea 10%, PNL 13 procente, iar PLD 6%. IMAS prezenta in octombrie un PD beneficiind de 37% dintre optiunile de vot, urmat la mare distanta de PSD - 19%, PNL - 13% si PLD 6%. Tot in noiembrie, cu 10 zile inainte de alegeri, BCS prezenta PD ca avand increderea a 35% din electorat, PSD 23%, PNL 14%, iar PLD 5%.
Realitatea este ca PD, desi a castigat o treime din electorat si a iesit victorios, nu a obtinut ceea ce spera. Ieri, conducerea partidului a analizat rezultatele si s-a decis ca partidul sa proclame rezultatele drept o victorie, dar secretarul general al pa