Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) isi mentine tinta la negocierile privind salariul minim pe economie. Vicepresedintele organizatiei, Nicolae Cretu, membru in comisia care negociaza cu Guvernul si patronatele nivelul acestui indicator, a punctat ca are mandat din partea CSDR sa nu accepte o oferta sub 700 lei. "A fost inregistrat conflict de interse privind negocierea Contractului Colectiv de Munca la nivel national, si acum asteptam medierea de catre Executiv. In prima parte a acestei zile era programata o prima runda de negocieri, dar a fost aminata. Oricum, nu cedam sub 700, chiar daca ultima oferta era de 500 lei", ne-a declarat Cretu. Intrebat daca si colegii din celelalte sindicate au aceeasi tinta fixa privind salariul minim pe economie, sursa citata a explicat ca declarativ toate confederatiile sint "pe aceeasi lungime de unda" dar a recunoscut, fara sa faca nominalizari, ca unii colegi ar fi dispusi sa accepte o oferta sub 700 lei. "Eu pot sa inteleg ca pentru bugetari de la 390 lei la 500 lei este un salt major, dar pentru sectorul privat cresterea este mult prea mica", a mai spus Cretu adaugind ca numai valoarea cosului minim de consum, un indicator important luat in calcul la negocierea salariului minim brut pe tara, este de circa 654 lei.
De mentionat este ca, la acest moment, salariul minim pe economie are doua valori, una pentru sectorul bugetar - 390 lei si alta pentru sectorul privat - 440 lei si ca in urma negocierilor de pina acum s-a ajuns la solutia stabilirii unei valori unice a indicelui salariu minim pe economie.
Potrivit legislatiei in vigoare, acest indicator vizeaza nivelul minim de salarizare pentru muncitorii necalificati cu un program complet de lucru de 170 ore si ar urma sa fie aplicat incepind cu prima zi a anului viitor. Pentru categoriile de angajati superioare necalificatilor Contractul