Tokio, tărâmul melcilor muraţi şi al ciocolatei cu hrean, a reuşit să devanseze Parisul, Londra şi New York-ul în ceea ce priveşte gastronomia, devenind oraşul extravagantelor delicii culinare.
Acest mult râvnit titlu i-a fost acordat capitalei Japoniei din partea companiei franceze Michelin, cea care editează faimosul „Ghid Roşu“, un instrument de clasificare a hotelurilor şi restaurantelor, care de peste un secol este „Biblia“ oricărui gurmand care se respectă. Opt restaurante din Tokio, printre care şi două localuri de lux unde se serveşte sushi, au primit trei stele Michelin, în urma unui proces de selecţie care s-a desfăşurat într-o discreţie aproape obsesivă. În total, 150 de restaurante au primit cel puţin o stea Michelin. Pentru a vă da seama de calităţile pe care trebuie să le aibă un local pentru a fi premiat, trebuie să ştiţi că o stea Michelin este acordată unui foarte bun restaurant din categoria sa, două stele sunt acordate pentru o bucătărie excelentă, în timp ce distincţia de trei stele este conferită unui restaurant cu o bucătărie excepţională, care merită un sejur special.
Pe lista cu cele mai bune restaurante din Tokio se numără nu doar locurile unde se serveşte sushi sau tradiţionalul meniu kaiseki, ci şi trei localuri unde maeştrii bucătari japonezi prepară peştii otrăvitori numiţi „fugu“, o artă pentru care Japonia a devenit cunoscută în întreaga comunitate gastronomică.
Datorită numărului total al restaurantelor premiate, Tokio a devenit, în sfârşit, lider incontestabil, întrecând Parisul şi Londra din acest punct de vedere, fiind proclamat capitala mondială a excelenţei culinare. Cu toate că acest triumf al oraşului a produs o oarecare surpriză în lumea gastronomiei, locuitorii din Tokio sunt obişnuiţi cu bucatele alese. Rafinamentul gastronomic a devenit o obsesie naţională, iar încercarea de a obţine feluri de mâncare p