O descoperire de ultimă oră arată că lichidul viscoelastic din interiorul plantelor carnivore ar putea sta la baza dezvoltării insecticidelor nepoluante, biodegradabile, care nu otrăvesc solul O descoperire de ultimă oră arată că lichidul viscoelastic din interiorul plantelor carnivore ar putea sta la baza dezvoltării insecticidelor nepoluante, biodegradabile, care nu otrăvesc solul şi apele.
Plantele carnivore despre care se spune că mănâncă oameni constituie un simplu mit, care a fost constant întreţinut de producţiile cinematografice. Există, într-adevăr, plante carnivore, dar acestea se hrănesc cu insecte, şopârle, broaşte şi, cel mult, şoareci, dar nu există astfel de plante care să mănânce fiinţe umane. Motivul: dimensiunile capcanelor florale sunt foarte reduse comparativ cu dimensiunile unui om.
Până acum nu se ştia cu exactitate cum reuşesc plantele carnivore cu capcane în formă de ulcior să îşi captureze prada. Biologul Laurence Gaume şi fizicianul Yoel Forterre, de la Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică din Franţa, tocmai au elucidat misterul. Studiul lor a fost publicat în revista de specialitate "PloS ONE".
Cei doi cercetători francezi au filmat cu o cameră rapidă modul de capturare a muştelor şi a furnicilor de către o plantă carnivoră. Ei au constatat astfel că lichidul secretat de ulcioarele plantelor joacă un rol crucial în procesul de capturare. Încă din timpurile lui Charles Darwin, mecanismele de care dispun plantele carnivore pentru capturarea insectelor au intrigat oamenii de ştiinţă. Nici acum nu se poate spune că tehnicile de capturare sunt cunoscute în totalitate în lumea ştiinţifică.
Lichidul e ca nisipurile mişcătoare
În ceea ce priveşte plantele carnivore cu capcană în formă de ulcior, oamenii de ştiinţă considerau că suprafeţele interioare glisante ale ulcioarelor erau dispozitivele-cheie ale meca