Partidul Democrat este principalul câştigător al euroalegerilor de duminică, conform rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central pentru ora 17.00. Datele relevă însă
Partidul Democrat este principalul câştigător al euroalegerilor de duminică, conform rezultatelor parţiale furnizate de Biroul Electoral Central pentru ora 17.00.
Datele relevă însă faptul că democraţii nu au cum să mai spere la un 35%, ţinta pe care liderul lor, Emil Boc, şi-o fixase pentru a trimite 14 europarlamentari la Bruxelles. La rândul lor, social-democraţii cunosc o uşoară creştere faţă de datele exitpoll-ului realizat în ziua alegerilor de către CSOP.
Centralizarea rapoartelor a 99,41% din totalul secţiilor de vot arăta că PD conduce în clasamentul electoral cu 28,78% din sufragii. În termeni reali, procentele democrate se traduc prin votul a 1.471.756 de persoane din totalul de 5.360.043 de români care s-au prezentat la urne. Cu o zi înainte, CSOP credita formaţiunea democrată cu 31,5% din totalul voturilor valabil exprimate.
Mica scădere a partidului condus de Emil Boc este contabilizată în favoarea PSD: 23,14 la sută din opţiuni, cu două procente mai mult decât datele exit-poll-ului.
La rândul său, PNL îşi vede ameninţat obiectivul minimal fixat, de câştigare a 15 la sută din voturile electoratului. PNL figurează, cu 13,45 procente, pe cel de-al treilea loc. Revelaţia acestor alegeri, Partidul Liberal Democrat, a depăşit pronosticul CSOP cu aproape un procent, ajungând la 7,78%, fiind votat de 397.852 oameni. UDMR are 5,52%, în timp ce concurentul său direct, episcopul reformat Laszlo Tokes, rămâne confortabil în cărţile pentru Strasbourg, cu 3,43 procente exprimate în favoarea sa.
La polul opus, PNG-ul patronului Stelei, Gigi Becali, este cotat la 4,86% şi ar mai avea nevoie de 8-9.000 de voturi pentru a trece bariera celor cinci pro