» La finele lunii octombrie, aproape jumatate din creditele populatiei erau contractate in valute.
» "Oamenii simt in propriul buzunar devalorizarea leului – pe masura ce se depreciaza leul, creste si riscul de neplata."
» Economistii recomanda contractarea creditelor ipotecare in valuta si a imprumuturilor de consum in lei.
Intarirea leului din prima jumatate a anului, dobanzile mai mici si relaxarea de catre banci a conditiilor de imprumut au stimulat o dublare a creditelor contractate in valuta de catre populatie, in ultimele 12 luni, arata datele afisate ieri de banca centrala.
Astfel, la finele lunii octombrie, aproape jumatate (49,2%) din creditele populatiei erau contractate in valute. Tendinta era prezenta si in acelasi interval din 2006, cand creditele in valuta depaseau o treime (40,75%) din totalul imprumuturilor.
Cresc obligatiile populatiei
Totalul creditelor contractate in valuta de populatie pana la finalul lunii octombrie, de 31,17 miliarde lei (9,3 miliarde euro), reprezinta deja 9,2% din produsul intern brut estimat pentru intreg anul 2007.
Dublarea imprumuturilor in valuta ale populatiei se explica prin influenta pozitiva a aprecierii leului, din prima jumatate a anului, cand creditele in valuta erau mai avantajoase", a spus ieri Rozalia Pall, economist-sef al Unicredit Romania.
Economistii atrag atentia asupra riscului de a contracta credite in valuta intr-o perioada de volatilitate a monedei nationale.
"Cresc obligatiile populatiei care a luat imprumuturi in valuta, iar oamenii simt in propriul buzunar devalorizarea leului in ultima perioada. Pe masura ce se depreciaza leul, creste si riscul de neplata", a avertizat Pall.
Problema e creditul de consum
Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, considera ca deprecierea brutala a leului d