Noul premier Kevin Rudd, un republican convins, a promis organizarea unui nou referendum. Accederea la putere a laburiştilor, a căror platformă electorală prevede renunţarea la monarhie, Noul premier Kevin Rudd, un republican convins, a promis organizarea unui nou referendum.
Accederea la putere a laburiştilor, a căror platformă electorală prevede renunţarea la monarhie, deschide drumul pentru organizarea unui nou referendum pe această temă în Australia. Şansele de succes ale republicanilor sunt amplificate de faptul că noul lider al opoziţiei ar putea fi şi el un antimonarhist declarat.
Australia este monarhie constituţională şi parte a Commonwealth-ului din 1952. Sentimentele antimonarhiste s-au făcut simţite din 1991, când laburiştii au devenit primul partid care şi-a inclus în platforma electorală transformarea ţării în republică. Fostul premier John Howard, un monarhist declarat, a organizat un referendum în 1999 ale cărui rezultate au favorizat păstrarea reginei, în ciuda sondajelor de opinie anterioare ce indicau că două treimi din populaţie ar dori o republică.
Criticii premierului au spus că referendumul a fost "aranjat" deoarece alegătorilor li s-a oferit numai posibilitatea unui preşedinte ales prin vot parlamentar.
Noul premier laburist, Kevin Rudd, promite acum un nou referendum care va oferi posibilitatea alegerii şefului statului printr-un vot mai larg. "Vom consulta din nou poporul. Nu am fixat încă un termen, dar cred că nu va fi mult până când vom avea un australian drept şef de stat", a declarat Rudd în timpul campaniei electorale. Observatorii politici afirmă că referendumul ar putea avea loc în 2010, odată cu următoarele alegeri generale.
Probabilitatea ca Australia să devină republică este amplificată şi de faptul că un cunoscut republican, Malcolm Turnbull, cel mai bogat parlamentar australian, fost av